torstai 27. kesäkuuta 2013

Pitkäniemen vanha hautausmaa

Kuumaa huomenta!
Aivan järkyttävät helteet päällä tällä hetkellä, etten oikein tiedä pitäisikö vaan täyttää amme jääpaloilla ja istua siellä koko päivä. Oon joskus luvannut etten valita helteestä, mutta rajansa kaikella. Yölläkin asteet pysyivät yli 20 asteen, ja vaikka niin odotin ukkosta ja sitä virkistävää sadetta niin ei se vaan tullut.

Tosiaan, tässä nyt ne Pitkäniemen vanhan haustausmaan, eli ns. ''Hullujen hautausmaan'' kuvat Nokialta, jossa käytiin Kartsun kanssa Tulitikkutehdasreissun jälkeen. Harmittaa vaan, kun vietettiin niin monta tuntia Tampereella että Nokialle päästyämme oli jo aika pimeää.

Ennen reissuamme en ollut lukenut vanhasta hautausmaasta mitään, en googlettanut kokemuksia tai katsonut sieltä kuvia. Sen verran tiesin, että Hullujen haustausmaa oli olemassa siksi, ettei ennenvanhaan ''hulluja'' (aika laaja käsite, tietääkseni kehitysvammaisiakin pidettiin aikoinaan hulluina tai jotenkin ''riivattuina'') saanut haudata tavallisten ihmisten kanssa kirkonmaalle. Tämä seikka tekee hautausmaasta joidenkin silmissä erikoisen ja pelottavan, ihan kuin niiden ''hullujen'' jäänteet olisivat jotenkin erikoisempia kuin meidän tavallisten tallaajien.

Tässä ensimmäinen asia joka nähtiin hautausmaasta. Meillä oli ensin vähän vaikeuksia löytää perille, vaikka Kartsu oli paikalla kerran aikaisemmin käynytkin. Tämä vanha hautausmaahan ei ole missään Pitkäniemen vieressä, vaan kahden ison tien toisella puolen keskellä metsää.
Hautausmaan portit.
Jälkeenpäin googleteltuani kokemuksia ja lisää kuvia hautausmaasta, silmiini osui monen eri ihmisen kirjoittamat kokemukset mm. hautausmaalla kulkeskelevasta lamppumiehestä ja maasta törröttävistä luista. Itse uskon että tämä ''lamppumies'' on joko ihmisten mielikuvitusta tai oikeasti joskus aikoinaan hautausmaata vartioinut mies, josta nyt vuosia myöhemmin kiertää joku urbaanilegenda. Ja mitä maasta törröttäviin luihin tulee, routa nostaa luut maasta esiin, ja tätä tapahtuu ihan kunnan käytössä olevilla hautausmaillakin.
Haudattujen muistomerkki
Tälle paikalle on haudattu 426 Pitkäniemen sairaalan potilasta vuosina 1902-1964.
Tämän muistokiven pystyttivät Pitkäniemen sairaalan potilaat vuonna 1992.
Rauhan minä jätän teille, minun rauhani.
 Itse hautausmaa ei ollut edes 1. aikaan yöllä mitenkään pelottava tai yliluonnollinen kokemus. Alue oli keskellä metsää, aika pieni ja hyvin hoidettu puistomainen alue. Kiviä oli ryppäänä yhdessä reunassa, muuten maa oli epätasaista mutta ruoho tasaisesti leikattua. Haudoille oli myös tuotu kukkia.

 Tämä hauta sijaitsi muistomerkin vieressä, ja oli selkeästi tuorein ja viimeinen hautausmaalle haudattu henkilö. Tämä kivi oli ainoa jonka tekstistä sai selvää näin pimeällä. Kuolinvuosi on juurikin tuo 1964.
 Googlettamalla ''Pitkäniemen vanha hautausmaa'' löytyy muutamia kuvia hautausmaalta päiväsaikaan, jolloin monen kiven tekstit ovat luettavissa.

Nettiselailun tuloksena sain selville, että ilmeisesti vuonna 2005 hautausmaa on täysin siivottu, vanhoja rautaristejä on viety pois (miksi?) ja ne törröttävät luut kerätty talteen. Aikaisemmin paikalla on tehty myös joitakin saatananpalvontarituaaleja, mutta kuka tietää onko sekään totta.

Yhteenvetona siis, paikka on päiväsaikaan tosi nätti ja rauhallinen paikka, eikä yölläkään siellä ole mitään ihmeellistä. Suosittelen vierailemaan paikalla vaikka järkkärin kanssa, jos historia kiinnostaa.

4 kommenttia:

 1. hyrrr.. mä en uskaltais mennä tonne.. etenkää nyt kun viime yönäkin pelästyin,että meidän makkarii on tullu kauna... vaikka se oli tietokonetuoli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D toi on oikeesti ihan nössö paikka. En tajuu mitä monet tuol käyneet skitsoo!

   Poista
 2. Missä toi vanha hautausmaa sijaitsee?

  VastaaPoista
 3. 2km kennon nokasta metsään päin:) se on vaikea löytää eikä tarkkaa sijaintia
  ole helppo sanoa mutta eiköhän jostain googlesta reittiohjeet löydä:) mutta tuo on
  aika karmiva paikka laittaa kouluikäisille lapsille rasteja. Olen kuullut
  että joidenkin 7-8lk rastit ovat siellä olleet.

  VastaaPoista